Essentiële tips voor het kiezen van het juiste hang en sluitwerk

04-04-2019

Waarom is goed hang- en sluitwerk zo belangrijk?

Voor een goede afsluiting van uw woning is het van belang te kiezen voor het juiste hangwerk en sluitwerk. Niet alleen het slot en de deurklink vallen onder hang- en sluitwerk, ook de scharnieren, raamsluitingen en cilindersloten zorgen voor de veiligste manier van afsluiten. Hang- en sluitwerk zorgt voor een gedegen finishing touch van uw in- en exterieur en zorgt ervoor dat inbrekers buiten de deur blijven. Maar waar moet u rekening mee houden bij het kiezen van het juiste hang- en sluitwerk en welke keuzes zorgen voor een veilige woning? In deze blog leest u de meest belangrijke aspecten van goed hang- en sluitwerk.

'Raam dicht, lichtje aan, deur op slot'
Klinkt deze leus u bekend in de oren? Met deze campagne herinnert het Ministerie van Justitie en Veiligheid mensen eraan waakzaam te zijn voor woninginbraak. In sommige gevallen zijn inbrekers in een paar seconden een pand binnen. Ze hoeven weinig moeite te doen bij een standaard vergrendeling van een raam of deur. Bij het verlaten van uw woning alle ramen sluiten, een lampje aandoen en de deur op slot doen: hierdoor zorgt u ervoor dat het inbrekers niet te gemakkelijk wordt gemaakt. Hang- en sluitwerk voorzien van een keurmerk zorgt ervoor dat uw woning of bedrijfspand voldoet aan de laatste eisen. En hoe zit het dan met dat keurmerk?Hangwerk en sluitwerk voor deuren wordt onderverdeeld in twee delen: deursloten en deurbeslag. Goed hang- en sluitwerk voor deuren bestaat uit SKG-gekeurde meerpuntssluitingen of veiligheidssloten voorzien van veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging en een goede profielcilinder.

Veiligheid boven alles met een SKG-Keurmerk
Voor veel hang- en sluitwerk geldt het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Voor ramen geldt dat het hang- en sluitwerk minimaal voldoet aan SKG**(twee sterren), voor deuren met sloten en scharnieren geldt hetzelfde, voor deurbeslag geldt minimaal SKG***(drie sterren). Een professioneel en uitgebreid advies inwinnen over hang- en sluitwerk, dat voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen, is een slimme zet. Professioneel en kwalitatief hoogstaand hang- en sluitwerk is van groot belang. Ook dient te worden gezorgd voor goede scharnieren en goed sluitwerk op of in het raam voorzien van SKG** keurmerk. Hang- en sluitwerk voor ramen is vaak voorzien van het SKG* (één ster) keurmerk en voor de beste beveiliging van ramen is het verstandig om twee sloten met het SKG*-keurmerk aan te schaffen.

Hang- en sluitwerk voor hout, of toch kunststof?
Tegenwoordig kunt u kiezen uit verschillende materialen voor uw kozijnen. Hout, aluminium, kunststof... Een groot voordeel van kunststof is het beperkte onderhoud. Dit scheelt in de portemonnee! De deuren of kozijnen hoeven niet geschilderd te worden, ze zijn gemakkelijk schoon te houden en de producten worden naar uw specifieke wens samengesteld. De profielen van kunststof deuren zijn meestal smaller dan bij de houten variant. Dit vereist een ander soort hang- en sluitwerk; laat u hierover goed inlichten om onnodige kosten te voorkomen.

Stijl en klasse is te koop!
Vanzelfsprekend moet het hang- en sluitwerk van uw woning niet alleen veiligheid bieden en aan de eisen voldoen, ook moet het passen bij de stijl van uw woning. Indien uw huis op een hippe en hedendaagse manier is vormgegeven of ingericht, wilt u voor het hang- en sluitwerk de stijl die past bij de rest van de inrichting. Als u houdt van een strakke en moderne inrichting, dan is een gouden jaren '30 deurklink niet de juiste keuze. U kunt dan kiezen voor hang- en sluitwerk met een strak design. Met de juiste keuze van hang en sluitwerk, of wel deurbeslag, maakt u echt het verschil. Een ondoordachte keuze bij bijvoorbeeld het deurbeslag van uw buitendeur zorgt dat uw exterieur niet het gewenste effect krijgt. U merkt het wel in luxueuze hotels. Aan elk detail is gedacht. Deze details maken een ruimte af. Een goed advies over hang- en sluitwerk zorgt ervoor dat uw woning of bedrijfspand niet alleen luxe en kwaliteit uitstraalt, maar ook nog eens veilig is.

De sleutel tot gemak
Uw raam of deur kan geopend worden met enkel een sleutel: dit kennen we allemaal en dit is dan ook de meest toegepaste uitvoering. Het is ook mogelijk om met de kruk de sloten te openen of te vergrendelen. Precies ja, zoals bij veel schuifpuien. Als u de kruk omhoog beweegt worden de schoten uitgeschoten of ingetrokken, daarna kunt u met één handbeweging de deurkruk naar boven bewegen. De deur wordt weer geopend door het slot met de sleutel te draaien. Dit soort sloten wordt vooral toegepast bij terrasdeuren, balkondeuren, achterdeuren en bergingsdeuren. We spreken hier dan over knop/kruk smaldeur garnituur. Deze manier van deuren en ramen afsluiten is een zeer betrouwbare en esthetisch verantwoorde keuze. Gemak, veiligheid en design gaan hiermee hand in hand.

Vanuit huis op slotenjacht
Alvast vanuit uw luie stoel informatie inwinnen over het best passende hang- en sluitwerk bij uw woning of bedrijfspand is een goede manier om tot de beste keuzes te komen. Kijk alvast welke kleuren u het meeste aanspreken. Kijk welke stijl het beste bij uw wensen past. Een witte voordeur met zwart deurbeslag zorgt voor een elegante uitstraling. Een schuifdeur met het juiste hang- en sluitwerk geeft uw woning net dat extraatje en zorgt voor de puntjes op de i. Zelfs voor uw schuttingdeur is het passende hang- en sluitwerk te vinden.

Oog voor stijl, oog voor veiligheid
Naast de standaard uitvoering van hangwerk en sluitwerk voor uw raam, poort of buitendeur, kunt u ook kiezen voor een deurgreep in combinatie met een veiligheidsschild. Wel zo veilig. Veiligheidsrozetten gecombineerd met grepen die schuin of verkropt zijn, zorgen dat inbrekers met hun schroevendraaiers voor een nare verrassing komen te staan. U wilt toch ook dat uw eigendommen buiten het bereik van anderen blijven? Met het juiste hang- en sluitwerk zorgt u bij uw woning of bedrijfspand voor de puntjes op de i en maakt u het pand veilig. Uw woning en eigendommen achter slot en grendel en een goede finishing touch voor het in- en exterieur: twee vliegen in één klap. 

Blogs voor ondernemers