Zwembaden in Leeuwarden

19-04-2019

Nijlân & Catsplein

Zoals vandaag de dag duizenden trotse kinderen hun zwemdiploma's halen bij bijvoorbeeld De Blauwe Golf of het Kalverdijkje, zo haalde men die in de vorige eeuw bij o.a. Zwembad Nijlân of Catsplein. Op het terrein dat nu gebruikt wordt door Aquazoo, vond je een halve eeuw geleden een zwembad waar menig Leeuwarder nog steeds warme herinneringen aan heeft, op de temperatuur van het water en de douches na dan.

Uren zwemmen en ravotten op de zonneweide, een ijsje van 'De Friese Koe' of zelfs een patatje eten, met ribbelige koude vingers een patatje in de vette mayo dopen en het zout van de vingers aflikken. "Durf jij van de hoge?" werd vaak gezegd om vriendjes en vriendinnetjes uit te dagen van de hoge duikplank te springen. "Afspreken voor het 'kikkerbeeld'!"

De pedagogisch verantwoorde zwemlessen van tegenwoordig zijn niet te vergelijken met die van enkele decennia geleden. Vele Leeuwarders rillen nog bij de gedachte aan 'de haak' en de geur van chloor doet sommigen nog beven. Voor de een was het feest, voor de ander een verschrikking. Kwam je te laat uit het bad, dan gooiden de badmeesters je kleren op de grond. Vergat je het nummer van je badhokje, dan had je een kwaaie meester.

Tijdens de zomers was het bij zwembad Nijlân een drukte van belang. Toen de winters nog winters waren bevroor het water van zwembad Nijlân. Het ijs moest worden losgehakt om schade aan de badranden te voorkomen. Aan het eind van de jaren '80 werd, tot teleurstelling, maar ook vreugde, van veel kinderen, het zwembad gesloopt. Men kon nog zwemmen bij het overdekte zwembad Catsplein en ondertussen werd er ook gebouwd aan het zwembad Kalverdijkje. Ook aan het poedelen in het Catsplein kwam een einde toen men klaar was met de bouw van zwembad De Blauwe Golf. Wat een luxe in Leeuwarden: een subtropisch zwemparadijs! Vandaag de dag, in 2019, zijn er verschillende schitterende zwembaden in onze stad te vinden. Geen groot openluchtzwembad; hiervoor moet men uitwijken naar een van de omliggende dorpen.  

Blogs voor ondernemers